Over ons

Wat is De Rozenobel

De Rozenobel is het centrale ontmoetingspunt in de Gorinchemse Haarwijk. Het is de plek waar activiteiten voor verschillende doelgroepen uit de wijk en de stad als geheel plaatsvinden, en een platform voor eigen initiatieven. Meedoen, met elkaar en met respect is ons motto. Hier kun je andere mensen uit je wijk ontmoeten, samen dingen ondernemen, en is er de ruimte om eigen activiteiten op te zetten. Een plek waar iedereen welkom is, met ruimte voor verschillen.

We zijn er voor iedereen, en kunnen voor iedereen van waarde zijn. Dat blijkt al uit onze naam. De Rozenobel is een oude Engelse munt uit de 15e eeuw die later in Gorinchem, vrij brutaal, werd nagemaakt om lokale muntheren te ondersteunen. Ondanks het verbod, nam de stad het op voor de muntmeesters, en bleef de productie doorgaan om de lokale bevolking te ondersteunen. Hoewel al onze activiteiten legitiem zijn, herkennen we ons in die eigengereidheid. We geven ruim baan aan eigen initiatief, en organiseren ook zelf geregeld nieuwe activiteiten om mensen samen te brengen.

Wijkcentrum Rozenobel laat iedereen van waarde zijn. Interesse om aan te haken bij bestaande activiteiten? Bekijk de website voor een actueel overzicht. Zelf een initiatief opzetten of onze ruimte gebruiken voor een evenement? Neem contact op voor alle mogelijkheden.

De Rozenobel brengt mensen bij elkaar met respect voor de verschillende interesses. Van koffie-ochtend tot informatieavond, van vrije inloop tot besloten vergadering. Wij staan in dienst van de wijk en haar bewoners, en verwelkomen u graag.

Doelen van de Rozenobel

Wijkcentrum Rozenobel wil bijdragen aan de volgende drie doelen:

Participatie

Het kernwoord hierbij is “meedoen”. Mensen uit de wijk kunnen meedoen met activiteiten die zij zinvol vinden en waarbij zij zich kunnen ontwikkelen. Zij nemen ook zelf initiatief voor activiteiten. Iedereen in de wijk heeft de kans zich ergens in te ontwikkelen. Voor iedereen zijn er activiteiten om aan deel te nemen. Er is een voedingsbodem waarin particulier initiatief en wijkinitiatieven zich kunnen ontplooien. En mensen maken ook gebruik van deze mogelijkheden door zich actief in te zetten en initiatief te nemen om zich te organiseren.

Sociale cohesie

Het kernwoord hierbij is “met elkaar”. Mensen gaan contacten aan door samen dingen te doen. Daardoor wordt het gevoel van saamhorigheid versterkt. Doordat mensen meedoen met activiteiten, vinden ze daar ook contacten. Door deze contacten vermindert eenzaamheid. Mensen gaan elkaar ook groeten op straat en gaan meer naar elkaar omzien. Er zijn ook activiteiten waarbij mensen die verschillend zijn meedoen: verschillend qua leeftijd, religie of etnische achtergrond. Hierdoor ontstaat meer verbinding en sociale samenhang in de wijk.

Acceptatie en respect

Het kernwoord hierbij is “met respect”. Mensen van verschillende leeftijd, religie, sociale klasse of etnische achtergrond begrijpen elkaar beter en respecteren elkaar. Doordat mensen die verschillend zijn met elkaar omgaan, ontstaat er meer begrip. Mensen kijken buiten hun eigen hokjes. Dit versterkt wederzijdse integratie. Tegelijkertijd is het belangrijk dat verschil mag blijven, en dat er ook activiteiten mogen zijn voor specifieke doelgroepen. Niet alles hoeft gemengd te zijn.

Wie is wie?

Anneke Heidema en Connie Kegel zijn de beheerders van Wijkcentrum Rozenobel. Vaak zul je hen tegenkomen als je voor een activiteit komt. En als je belt, krijg je hen aan de telefoon.

Daarnaast is er een groep vrijwilligers die voor het wijkcentrum van onschatbare waarde zijn. Zij begeleiden activiteiten of zijn gastvrouw.

Tot slot is er het bestuur. Zij vormen het beleid van de stichting en ondersteunen de beheerders. We willen graag dat het bestuur wat uitgebreider en vooral ook meer divers wordt. Neem vooral contact op als je interesse hebt.

Wat gebeurt er in De Rozenobel

Wijkcentrum Rozenobel organiseert zelf activiteiten, biedt onderdak aan diverse instanties en groepen als plek van samenkomst, en is de aangewezen plek voor initiatieven uit de wijk die een locatie zoeken of hulp nodig hebben met het opzetten van een activiteit.

Er zijn ontmoetmomenten waarbij vaak een activiteit is, zoals bewegen of muziek. Er zijn activiteiten met maaltijden. Er zijn activiteiten die zich richten op kunst, cultuur of educatie. Soms zijn dit open activiteiten en soms worden ze belegd door een bepaalde vereniging of groep. En er zijn activiteiten die door instellingen worden verzorgd. Als een organisatie graag een keer samenkomt in de Rozenobel voor een vergadering, dan kan dat ook. Neem vooral contact op als je nog andere ideeën hebt. En kijk hier voor de kalender met activiteiten.

31 mei 2021
 • Creatieve inloop

  31 mei 2021 | 10:00 - 12:00

  Quilten is hip. Breien en haken ook. Loop binnen, geniet van onze koffie en leef je creativiteit uit in welke vorm dan ook. Ontdekken wat u leuk vindt? Ook dat kan. Wij helpen u graag, met advies en materialen op weg!
  Voor meer informatie: 0618133489 of via contact@rozenobel.nl

  Bekijk meer details

 • Vrouweninloop

  31 mei 2021 | 13:00 - 15:00

  Inloopmoment voor vrouwen met een Nederlandse en andere culturele achtergrond.
  Zij komen samen en de nadruk ligt op de ontmoeting, maar zeker ook op het delen
  van verhalen en kennis, met respect voor elkaar en voor de leefwijze binnen de verschillende
  culturen.

  Bekijk meer details

 • Syndion Maaltijdproject

  31 mei 2021 | 15:30 - 19:30

  U bent van harte welkom aan te sluiten bij onze inloop. In de middag vanaf 15.30 is er een moment om een spelletje te doen, te knutselen of gezellig samen te zijn.
  Rond 17.30 uur eten we met elkaar de maaltijd. Om 19.30 uur sluiten we na een kopje koffie of thee af.
  Wilt u aansluiten dan moet u zich aanmelden bij 06-10346069

  Tijdens de Corona-periode zijn de mogelijkheden om mee te doen beperkt!
  Meer informatie krijgt u op eerstgenoemd telefoonnummer.

  Bekijk meer details

 • Klaverjassen

  31 mei 2021 | 19:30 - 22:30

  Klaverjasvereniging "de Verschoppeling" speelt iedere maandagavond met haar leden in de gezellige zaal van Wijkcentrum Rozenobel. Nieuwe leden zijn altijd welkom! Voor informatie en aanmelding neemt u contact op met de heer J. van Zuijdam - 06-81999422 of j.van.zuijdam@casema.nl

  Bekijk meer details

01 juni 2021
 • Kaartspellen inloop

  01 juni 2021 | 13:00 - 16:30

  Klaverjassen én jokeren is er voor iedereen die gezellig een kaartje wil leggen. Een ánder spel spelen? Kom kijken wat er aanwezig is of neem uw eigen spel mee. Voor info: Wijkcentrum Rozenobel - 0183-628535 of 06-18133489

  Bekijk meer details

alle activiteiten